Bolí vás na kole záda, při běhání kolena a chůze je nuda? Zkuste KOLOBĚH!

person Autor: KOSTKA HQ list Kde: Koloběžka a zdraví Kdy: favorite Počet zobrazení: 6718

Málokterá pohybová aktivita má tak široce prospěšný dopad na zdraví a postavu, jako jízda na koloběžce. V porovnání s populárním běháním a cyklistikou koloběh v mnoha aspektech jasně vede.

Koloběh - Fyzička a formování postavy

Fyzička a formování postavy

Na koloběžce spálíte více kalorií a pokud chcete, můžete si dát skutečně řádně do těla. Zásadní výhoda oproti běhu či jízdě na kole spočívá také v tom, že při koloběhu posilujete daleko více svalů včetně rukou, zad a středu těla. Podívejte se pro porovnání na energetický výdej při různých druzích pohybu:

Koloběh - Na koloběžce spálíte více kalorií

Koloběžka posiluje paže, břicho i stehna – O paže se při řízení koloběžky opíráme a pracujeme s nimi při každém odrazu a následném narovnání se. Posilujeme je vlastní vahou, což je ideální zátěž. Při stejném pohybu namáháme a protahujeme i břišní svalstvo. A jelikož střídavě stojíme na jedné noze a nohy střídáme v momentě odrazu, zpevňují se i svaly stehen.

Zázračné zanožování – Koloběh je zaručenou cestou, jak si vypěstovat pevné hýždě, což ocení nejen vaše sebevědomí, ale pevné hýžďové svalstvo je skvělou prevencí bolestí kyčlí a bederní páteře v důsledku dlouhodobého sezení. Na koloběžce se střídavě odrážíme oběma nohama, takže si sedací svalstvo protáhneme a vyrýsujeme i ty partie boků, které běžnému cvičení odolávají.

Koloběžka posiluje paže, břicho i stehna

Ochrana kloubů a konec bolesti zad

Při jízdě na kole dostávají záda díky „hrbení se“ zabrat. Běh zase představuje extrémní zátěž na klouby. To platí obzvlášť pro lidi s menší či větší nadváhou. Koloběh obě tato rizika spolehlivě eliminuje.

Klouby jsou v bezpečí – Otřesy při běhání mohou klouby spolehlivě odrovnat. Naproti tomu při jízdě na koloběžce logicky k žádným otřesům nedochází. Zároveň je jízda na koloběžce velmi podobná našemu nejpřirozenějšímu pohybu - chůzi. Končetiny se při koloběhu pohybují v ose, a tedy zcela přirozeně. Netrpí tak ani kolena a ani kyčle. Zanožování vede k extenzi kyčlí, a tedy k jejich uvolňování. Koloběžka obecně celkově zlepšuje pohybový aparát a pohybovou koordinaci. Koloběh je jeden z nejvhodnějších pohybů i po operacích kyčelního kloubu a dnes se pravidelně používá při rehabilitaci pacientů.

Záda nebolí – Je pravdou, že kolo je ke kloubům daleko vlídnější než běh. Problém však představují záda. Stát vzpřímeně je pro tělo to nejlepší. To platí dvojnásob při našem sedavém způsobu života. A právě vzpřímený postoj, a tedy rovná záda, jsou součástí koloběhu. Při koloběhu není žádné místo na páteři přetíženo, namáhají se mezižeberní a zádové svaly, které pak pevněji drží páteř. Díky zanožování při odrazu ulevujeme bederní části páteře.

Klouby jsou v bezpečí, záda nebolí

Bezpečnost a zábava

Pro ty, kdo si už tolik nevěří, je koloběh je mnohem bezpečnější než cyklistika, protože stojíte kousek nad zemí a riziko úrazu je minimální. Koloběžka je také jednodušeji ovladatelná než kolo. Rychle zastavit či „sesednout“ zvládne okamžitě každý.

Není pochyb, že také chůze je pro tělo dobrý pohyb. Koloběh je však navíc zábava. Stačí i pár desítek minut a tělo dostane tu správnou dávku zdravého pohybu. Koloběh skvěle funguje i jako kompenzace sedavého způsobu života, stejně jako nadměrné zátěže vznikající u jiných sportovních aktivit, které mnohdy naše tělo zatěžují příliš jednostranně.

Koloběžka KOSTKA TWENTY MAX FOLD (G6)

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Registrace nového účtu

Už u nás máte účet?
Místo toho se přihlásit Nebo Obnovit heslo