Mistrovství světa v koloběhu Estonsko 2022

person Autor: KOSTKA HQ list Kde: Novinky z KOSTKY Kdy: favorite Počet zobrazení: 7271

Krásné estonské městečko Põlva hostilo ve dnech 15.-17.7.2022 účastníky největší koloběžkové události - Mistrovství světa v koloběhu. Kvůli covidu byla soutěž 2x odložena a také ji ovlivnila válka na Ukrajině, nemohli se zúčastnit ruští a běloruští sportovci. Estonsko je nejsevernější z pobaltských zemí a tomu také odpovídalo počasí v průběhu soutěže. Rychlé střídání slunečného a deštivého počasí velmi ztěžovalo průběh přesto velmi kvalitně organizovaných závodů. Teplota kolem 15°C naopak příjemně chladila velmi zahřáté závodníky z celého světa. Největší zastoupení měla Česká republika, Finsko, Estonsko a dále Německo, Litva, Lotyšsko, Itálie, Francie, Velká Británie, Ukrajina, Polsko, Rakousko a Columbie. Mezinárodní přátelská nálada provázela celé třídenní klání. Koloběžkový tým KOSTKA RACING reprezentovali kadet Filip Krečmer, juniorka Klára Slováková, junior Tomáš Sedlář, veterán Patrik Krečmer a masterka Věra Vybíralová, která patřila mezi tři nejlepší české nominované dospělé závodnice a Český svaz koloběhu ji proto předal reprezentační trikolorový dres.

KOSTKA Racing Team

První závodní den byly na programu sprinty na 400 m, které probíhaly na místním novém atletickém ovále. Na tartanovém povrchu se hnaly koloběžkové stroje rychlostí téměř 40 km/h. Kvalifikační jízda a následné vyřazovací rozjížďky byly divácky velmi atraktivní a dodaly nám první medailisty a mistry světa. Klára Slováková, Patrik Krečmer, Věra Vybíralová se stali vicemistry (2. místo) a Filip Krečmer s Tomášem Sedlářem koloběžkovými mistry (1. místo) za tým KOSTKA RACING. V kvalifikačních jízdách měl v absolutním pořadí 74 účastníků Filip 7. nejlepší čas a Tomáš dokonce 2. nejlepší čas.

KOSTKA Racing Team - Mistrovství světa v koloběhu v Estonsku 2022

Druhý den následovalo kritérium. Sobotní počasí se zpočátku zdálo v pohodě, ale nakonec zapršelo a závod se neobešel bez pádů na jinak kvalitním asfaltovém povrchu. Startovalo se na nově vybudovaném náměstíčku za přítomnosti fandů z doprovodů závodníků, ale i z celého města a okolí. Kadeti jeli 7 km, ženy 10 a muži 12 km dlouhé tratě, které při svém náročném výškovém profilu daly zabrat všem a oproti sprintům vyniknout především lehčím atletům. Těžké kopce střídaly náročné sjezdy. Rýmařovská pětka se nedala a opět bodovala ve stejném výsledku jako u pátečních sprintů. Filip Krečmer byl 1., Klára Slováková 2., Tomáš Sedlář 1., Věra Vybíralová 2. a Patrik Krečmer 2. Našim závodícím dospělákům utekly tituly mistrů světa v kritériu jen o vlásek. Tomáš Sedlář byl v absolutním hodnocení na 3. místě mezi všemi muži a Věra Vybíralová na 7. místě mezi ženami.

KOSTKA Racing Team - Mistrovství světa v koloběhu v Estonsku 2022

Sobotní odpoledne bylo věnováno štafetám, kde spolu soutěžily národy bez klubových rozdílů. Takže do štafet žen byly postaveny 2 skupiny a u štafet mužů 3 skupiny z ČR dle výsledků z předešlých dvou závodů. Tomáš Sedlář samozřejmě reprezentoval top z České republiky. Tato štafeta vyhrála s velmi velkým časovým náskokem před druhou finskou a třetí, opět českou, štafetou. Klára Slováková přijala účast ve druhé ženské vybrané skupině. A také tak dopadla, braly druhou příčku za top výběrem ČR, když porazily třetí domácí estonskou štafetu.

Nedělní dlouhý závod představoval opravdovou výzvu. Opět výškově náročná městská trať byla vedena po ulicích města Polvy a přilehlých cyklostezkách, proložená přejezdy silnic a tunelovými podjezdy. Délky tratí pro kadety byly 22 km, pro ženy 28 km a pro muže 39 km. Pot střídaly slzy, které byly odměňovány vášnivým tleskáním všech sledujících. Každý s tratí sousedící domek měl provizorní zahrádku, kde celé rodiny sledovaly a fandily všem soutěžícím bez rozdílů národnosti. A když se zamračené počasí při rozjížďce mužů proměnilo v liják, přivítal každý i ten nejsilnější chlap toto milé povzbuzení. Rýmařované bojovali až do posledních metrů a vyplatilo se to. Tomáš Sedlář a Filip Krečmer zkompletovali zlatý individuální hattrick a Věra Vybíralová s Klárou Slovákovou konečně získaly své vytoužené mistrovské tituly. Patrik Krečmer se musel po třetí sklonit před vítězem své kategorie a tak doplnil do sbírky třetí stříbrnou medaili. V dlouhém závodě byl Tomáš Sedlář 2. absolutně mezi muži a Věra Vybíralová 5. mezi ženami.

KOSTKA Racing Team - Mistrovství světa v koloběhu v Estonsku 2022

Mistrovství světa v Estonsku v našich závodnících zanechalo hluboký a nezapomenutelný zážitek. Těžké chvíle v závodech vystřídaly nádherné pocity ze zasloužených vítězství. Na Mistrovství světa v estonské Põlvě tak tým KOSTKA Racing vybojoval 17 medailí, z toho jich 9 bylo zlatých a 8 stříbrných.

KOSTKA Racing Team - Mistrovství světa v koloběhu v Estonsku 2022

Našim reprezentantům posíláme ty největší gratulace a hodně sil do dalších závodů!

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Registrace nového účtu

Už u nás máte účet?
Místo toho se přihlásit Nebo Obnovit heslo