Jak koloběžka pomůže formování postavy?

person Autor: KOSTKA HQ list Kde: Koloběžka a zdraví Kdy: favorite Počet zobrazení: 10624

Léto začíná, ale to neznamená, že ještě není čas udělat něco se svojí postavou. Potit se v pěkném počasí ve fitku se nikomu nechce. Existuje samozřejmě řada sportů na čerstvém vzduchu, které k pěkné postavě pomohou. Koloběh je sport, při kterém lze nejen spálit dostatek kalorií, ale především formovat hned několik partií najednou. Na rozdíl od kola či běhu totiž při jízdě na koloběžce dostávají zabrat kromě nohou i ruce, břicho, záda a hýždě.

Pro někoho to může znít přehnaně, ale koloběžka je takové malé fitness na kolech. To samozřejmě platí při správné technice jízdy, jejímž základem je pravidelné střídání nohou.

Jak koloběžka pomůže formování postavy?

Jak shodit přebytečná kila

Základem je samozřejmě pravidelný pohyb. To platí pro všechny sporty. I u koloběhu platí, že je třeba při jízdě vytrvat, protože tuky se začínají spalovat až po 20 minutách jízdy a teprve poté začínáte formovat postavu.

Jak shodit přebytečná kila?

Například při hodinové jízdě na koloběžce při rychlosti 18 kilometrů za hodinu spálíte zhruba 820 kalorií (3430 kJ) a to je více než pokud pojedete podobnou rychlostí na kole nebo poběžíte rychlostí 9 kilometrů za hodinu. V porovnání s posilovnou se samozřejmě navíc pohybujete na čerstvém vzduchu.

Komplexní pohyb pro dolní partie

Zejména ženy ocení, že koloběh formuje zadeček. Hýžďové svaly jsou při jízdě na koloběžce neustále v pohybu a pravidelné zanožování protáhne a vyrýsuje i ty partie boků, které běžnému cvičení odolávají. Pokud ujedete na koloběžce jenom jeden kilometr uděláte zhruba 200 x pohyb podobný dřepu! Z dolních partií nezůstává pozadu ani sval lýtkový a stehenní, logicky se posiluje také chodidlový sval. Pohyb na koloběžce velmi efektivně zlepšuje funkci bederní páteře a zpevňuje pánevní dno, tak jako žádný jiný pohyb.

Komplexní pohyb pro dolní partie

Na své si přijde i břicho, ruce a záda

Že se u koloběhu formují nohy a hýždě asi nikoho nepřekvapí. Na rozdíl od jiných sportů však jde o skutečně komplexní pohyb, který formuje i další partie.

Přirozeným pohybem koloběžka posiluje a zpevňuje celé břicho, především přímý sval břišní a zevní šikmý sval břišní.

Při řízení koloběžky se opíráte o paže, ale nedržíte ramena ve strnulé pozici jako při jízdě na kole. Naopak při odrazu a následném narovnávání se paže pracují. Paže jsou posilovány vahou těla, což je ideální zátěž.

Na koloběžce také intenzivně pracuje zádové svalstvo, protože často měníte polohu: odrážíte se střídavě nohama, nataženými pažemi se přitahujete a posouváte nad řídítka, stejně jako těžiště odrazové nohy ze zadní polohy směrem vpřed. Zpevňování svalů vyžaduje jejich práci, a nikoliv jednostrannou nehybnou zátěž. V praxi v oblasti zad posílíte zejména celý svalový korzet podél páteře, široký zádový sval a deltový sval na zádech. Pravidelným ježděním celkově dojde k zpevnění a srovnání páteře.

Na své si přijde i břicho, ruce a záda
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Registrace nového účtu

Už u nás máte účet?
Místo toho se přihlásit Nebo Obnovit heslo